Komin PDF Drukuj Email

Bez komina nic się nie uda, jeśli chodzi o budowę kominków i pieców.

Jest kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę:

Żaden piec nie ma "dobrego ciągu" ani "złego ciągu".

W komorze spalania powstają wprawdzie gazy grzewcze, lecz potrzebuje pewnego minimalnego podciśnienia (ciągu), aby gazy te odprowadzić na zewnątrz.

Przekrój komina ma ściśle określony wpływ na dobór "skutecznej" wysokości komina.

Zasadniczo obowiązuje jednak reguła, że dla bezproblemowej eksploatacji potrzeba minimum 4,5 m. W przypadku pieców grzewczych (z dodatkową masą akumulacyjną) zalecana średnica komina to 180 mm. Dla wkładów kominkowych średnica uzależniona jest przede wszystkim od wielkości samego paleniska i mieści się w granicach od 180 do 300 mm. Dla kominków otwartych potrzeba jednak znacznie większą średnicę komina (zależnie od wielkości otworu paleniska) od 250 mm - 350 mm, ponieważ przez komin odprowadzane są nie tylko spaliny, ale także olbrzymia, zassana przez kominek ilość powietrza.